Waarom met paarden?

Paarden zijn van nature gevoelig. Ze zijn gericht op hun kudde en zich bewust van alles wat zich daarbinnen afspeelt, simpelweg omdat de veiligheid van en verbondenheid met alle leden van de kudde van levensbelang is. Zij zoeken vóór alles veiligheid en zullen vanuit hun aard als prooidier 'vluchten' als zij dit niet ervaren. Juist deze eigenschap maakt paarden zo waardevol binnen onze leerprocessen, wanneer zij een minikudde met ons vormen. Zij geven daarin aan wat er is op dit moment, telkens weer en zonder oordeel. 

Dit maakt dat je heel gericht aan het oplossen van jouw vraagstukken kunt werken, omdat paarden in staat zijn je bewust te maken van wat bij jou speelt. 

‚Äč

PAS methodiek

Als coach maak ik gebruik van de  methodiek 'Paard Als Spiegel' (PAS), die wordt onderwezen door HorSense.

Bij deze vorm van coaching/begeleiding vervult het paard de rol van co-coach. Het paard is hierbij in zijn natuurlijke houding aanwezig. Dit betekent dat er geen direct gedrag van het paard wordt verwacht. Het paard is paard en reageert vanuit het paard-zijn op wat er op dat moment aan de orde is in een sessie. Het is eerlijk, puur, zonder bijbedoeling en speelt zich af in dit moment.

De coach begeleidt het proces van de methodiek en het traject. Een coachee (cliënt) komt met een gerichte vraag bij de coach. Deze zet naast zijn coachingsvaardigheden ook zijn kennis over het werken met een paard in. Het proces van de coachee staat, evenals het welzijn van het paard, centraal.

José Karsenberg

Coaching

Diepenheim